Az élelmiszeripar terén kiemelkedő elméleti, gyakorlati és tudományos tevékenysége elismeréséért Pro Alimentis Hungariae Díj adományozható annak a személynek, aki:

  • a szakterület jelentős fejlődését szolgáló tudományos, kutatási és műszaki fejlesztési tevékenységet;
  • kiemelkedően eredményes irányító vagy operatív tevékenységet, valamint
  • szakemberek oktatása, továbbképzése terén kiemelkedő munkát végzett.

Évente három díj adományozható, amelyet az agrárminiszter a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából ad át.

 

2025-ben az agrárminiszter Pro Alimentis Díjat adományozott:

 

Szommerné Egyed Lindának, a FINO-FOOD Kft. tulajdonosának, a hazai tejfogyasztás népszerűsítésében, tejipar megerősítésében végzett tevékenységéért, az innovatív termékfejlesztésben elért kiemelkedő eredményeiért, fenntartható tejfeldolgozás érdekében tett lépéseiért, valamint a közösségi felelősségvállalás terén végzett aktív szerepvállalásáért.

 

Szilágyi Péternek, a Mezőgazdaságért, Élelmiszeriparért és Vidékfejlesztésért felelős Minisztérium nyugalmazott kormánytisztviselőjének, a Magyar Pékszövetség tanácsadójának, a magyar és nemzetközi húsiparban végzett kiemelkedő munkájáért, az 1988-1996 között az Agráripari Korszerűsítési Program K+F alprogramjában való vezetői tevékenységéért, valamint Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiájának kidolgozásában végzett jelentős munkájáért, amely a 2014 és 2020 közötti időszakra meghatározta az ágazat fejlesztési céljait.

.

Frank Odzucknak, a Zwack Unicum Nyrt. vezérigazgatójának, az élelmiszeriparban végzett több, mint három évtizedes odaadó munkájáért, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács elnökeként végzett több évtizedes kiváló tevékenységéért, valamint a Zwack Unicum Nyrt. 21 évet meghaladó vezetéséért.

 

2024-ben az agrárminiszter Pro Alimentis Díjat adományozott:

 

dr. Karaffa Erzsébet Mónikának, a Debreceni Egyetem MÉK, Élelmiszertudományi Intézet egyetemi tanárának annak ismeréseként, hogy az általa vezetett munkacsoport kifejlesztette és szabadalommal védette a magyarországi Trichoderma törzseket tartalmazó , több innovációs díjjal kitüntetett "Tricho Immun" készítményt.

 

Földesi Gyulának, a Herman Ottó Intézet Kft. szakképzési koordinációs vezetőjének az élelmiszeripari oktatás területén végzett munkája, szakmai hozzáértése és elkötelezettsége elismeréséül.

 

2023-ban az agrárminiszter Pro Alimentis Díjat adományozott:

 

Dr. Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kingának, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkárának, akinek életműve nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy nemzetközi szinten a Magyarországon előállított élelmiszereket már hosszú évtizedek óta biztonságosnak, jó minőségűnek tekintik.

 

Dr. Zsarnóczay Gabriellának a Szegedi Tudományegyetem főiskolai docensének a húsipari kutatás területén végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért, élelmiszeripari kutatás-fejlesztés, valamint a szakmai utánpótlás, tehetséggondozás területén kifejtett magas szintű tevékenysége elismeréseként.

 

2022-ben az agrárminiszter Pro Alimentis Díjat adományozott:

 

Dr. Salgó András Ivánnak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi tanszékének professzor emeritusának, aki évtizedek óta az élelmiszertudományi felsőoktatás és kutatás meghatározó alakja, korábban tanszékvezető és dékánhelyettes, számos hazai és nemzetközi szervezet aktív tagja, több száz publikáció szerzője.

 

Dr. Palotás Péternek, a The Fishmarket Halkereskedelmi Kft. cégvezetőjének, a hazai és a nemzetközi élelmiszeripari halfeldolgozás területén a tudományos eredmények gyakorlatba való adaptálásának, illetve az utánpótlás-nevelésben kifejtett tevékenységének elismeréséül.

 

2021-ben az agrárminiszter Pro Alimentis Díjat adományozott:

 

Dr. Nguyen Duc Quangnak, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi Karának egyetemi tanárának szakmai elkötelezettsége, oktatási és tudományos elhivatottsága elismeréseként, valamint az élelmiszeripari és biotechnológia területén kifejtett alkalmazott kutatásáért és a tudományos eredmények ipari gyakorlatba való átültetéséért, tudományos szakmai utánpótlás-nevelésben betöltött aktív szerepvállalásáért, valamint a funkcionális élelmiszerek területén megvalósuló kutatásfejlesztési-innovációs tevékenységéért.

 

2020-ban az agrárminiszter Pro Alimentis Díjat adományozott:

 

Dr. habil. Friedrich Lászlónak, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar egyetemi docensének, dékánjának az élelmiszer-feldolgozás és az élelmiszerbiztonság területén az elméleti és tudományos eredmények gyakorlatban való alkalmazás megvalósításában való aktív részvételéért. Az ellátási lánc szemlélet jegyében a hazai és a nemzetközi kutatás-fejlesztésben és innovációban kifejtett intenzív irányító és operatív tevékenységéért, az élelmiszermérnök és a tudományos utánpótlás képzésben végzett kiemelkedő munkájáért.

 

Dr. Kasza Gyulának, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetőjének, címzetes egyetemi tanárnak a közigazgatásban betöltött feladatai mellett végzett aktív oktatói és tudományos tevékenységéért, nemzetközi kutatási pályázatok megvalósításában való részvételéért.

 

Sárossy Ferencnek, a Harangod-Mag Kft. ügyvezető igazgatójának a zöldség-gyümölcs termesztés és feldolgozás területén végzett kiemelkedően eredményes szervező, irányító és operatív tevékenységéért.



2019-ben az agrárminiszter Pro Alimentis Díjat adományozott:

Mészáros Lászlónak, a NÉBIH osztályvezetőjének az élelmiszer feldolgozás és élelmiszerbiztonság, különösen a kockázatbecslés és kockázatkezelési módszerek gyakorlati bevezetése területén nyújtott kimagasló munkájáért.

Dr. Fodor Péternek, a SZIE professorának a  kémiai műszeres élelmiszervizsgálatok és ezek minőségjavítása területén kifejtett több évtizedes tudományos és iskolateremtő tevékenységéért.

Dr. Cserhalmi Zsuzsannának, a NAIK osztályvezetőjének a több mint 60 éves múlttal rendelkező Élelmezési Ipar megújult formában és új névvel megjelenő Élelmiszer Tudomány Technológia szaklap több éves felelős szrekesztői munkájáért.

2018-ban az agrárminiszter Pro Alimentis Díjat adományozott:

Cseh Lászlónak, az MHKSZ volt elnökének az MHKSZ megalapításában és annak irányításában, a szövetség szakmai elismerése érdekében kifejtett több évtizedes áldozatos munka elismeréseként.

Császár Gábornak, az MTKI általános igazgatóhelyettesének a három évtizedes, az élelmiszeranalitika,  a tejhigiénia területén végzett kutatási eredményeiért, a Magyar Élelmiszerkönyv Tej- és Tejtermékek Szakbizottságában végzett elnöki tevékenységéért.

Dr. Lakner Zoltánnak, SZIE egyetemi tanárának, aki  számos hazai és nemzetközi kutatási projekt kezdeményezője, résztvevője és vezetője, több mint 300 magyar nyelvű szakcikk szerzője.

2017-ben a földművelésügyi miniszter Pro Alimentis Hungariae Díjat adományozott:

Dr. Bódi Csabának, a Hipp Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatójának, a hazai biotermesztés fejlesztésében és népszerűsítésében végzett kimagasló szakmai munkája, sikeres vezetői tevékenysége elismeréseként, 

Dr. Helyes Lajos rektorhelyettesnek, a Szent István Egyetem Kertészeti Technológiai Intézet igazgatójának, a kertészet jelentős fejlődését szolgáló tudományos, kutatási, műszaki fejlesztési tevékenysége és vezetői munkássága elismeréseként, 

Stefanovitsné Dr. Bányai Évának, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar egyetemi tanárának, az agrárfelsőoktatásban végzett közel három évtizedes kiemelkedő színvonalú, elkötelezett oktató, kutató munkája elismeréseként.

2015-ben a földművelésügyi miniszter Pro Alimentis Hungariae Díjat adományozott:

Galicz Istvánnak, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakiskola intézményvezető-helyettesének, tanműhelyvezetőnek,
a középfokú sütőipari szakképzés, különösen pék és cukrász tanulók oktatása területén végzett kiemelkedő munkája, hagyományőrző tevékenysége elismeréseként,

Dr. Kovács Péter Darnó-Hús Kft. üzletvezetőjének, címzetes egyetemi docensnek,
kiemelkedő színvonalon működtetett családi húsfeldolgozó és forgalmazó vállalkozásával elért eredményeiért,

Sósné dr. Gazdag Máriának, a Gazdag Mérnök Iroda Kft. ügyvezetőjének, a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület szakosztályi elnökének,
az élelmiszeripar érdekében, különösen a tartósítóipar területén végzett több évtizedes kiemelkedő munkája elismeréseként.

2014-ben Pro Alimentis Hungariae Díjban részesült:

Dr. Kolcsár Gábor, a Zala Megyei Kormányhivatal, Zalaegerszegi Járási Hivatalának kirendeltség-vezető hatósági főállatorvosa, szerteágazó élelmiszer-higiéniai szaktudásának proaktív és szintetizáló használatáért

Dr. Gelencsér Éva, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet tudományos tanácsadója, a hazai élelmiszer-tudományi, élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-biológiai kutatásban, oktatásban végzett kiemelkedő munkásságáért

Dr. Borbély Jánosné, a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási kar, Agrár Műszerközpont központvezetője, az agár szakterület fejlődését szolgáló tudományos, kutatási fejlesztése tevékenysége, az oktatás és továbbképzés terén végzett kiemelkedő munkásságáért

2013-ban Pro Alimentis Hungariae Díjban részesült:

Bajkai Tibor, a PICK Szeged Zrt. minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági vezetője, az élelmiszerbiztonság területén végzett munkájáért.

Orbán Ferencné, a Hungrana Keményítő és Izócukorgyártó és Forgalmazó Kft. nyugalmazott minőségbiztosítási vezetője, hosszú időn át a keményítő és cukortermékek analitikája és standardek kialakítása, valamint minőségbiztosítási területen végzett munkájáért.

Dr. Véha Antal egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara dékánja, a MÉTE alelnöke, az élelmiszerbiztonság tudományos és műszaki fejlesztése érdekében hosszú időn át végzett oktatói, szakírói és publikációs munkájáért.

2012-ben Pro Alimentis Hungariae Díjban részesült:

Balla Margit
a volt Hajdú-Bihar Megyei Állattenyésztési Felügyelőség nyugalmazott agrármérnöke,
az agrárium érdekében hosszú időn át végzett munkája, a Kunszentmártoni Gazdakörben a mai napig kifejtett tevékenység elismeréseként.

Hegyesné dr. Vecseri Beáta
a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar tanszékvezetőjének, oktatási dékánhelyettese,
a sörgyártás elméleti és gyakorlati oktatása területén végzett munkájáért.

Keresztes József
a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára,
szőlőtermesztés fejlesztése és a borászat területén végzett munkája elismeréseként.

2011-ben Pro Alimentis Hungariae Díjban részesült:

Dr. Balla Csaba
egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszék tanszékvezetője,
Az élelmiszermérnök-képzés érdekében végzett munkája elismeréséért.

dr. Négyessy István
a Fővárosi és Pest Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság osztályvezető főállatorvosa.
Élelmiszer-biztonsági területen végzett munkája elismeréséért.

Fischer Béla
a Cukoripari Egyesülés ügyvezető igazgatója
A cukoripar területén kifejtett tevékenysége elismeréséért.