A Vidékfejlesztési Minisztérium arra kéri a magyarországi faipari cégeket, hogy szolgáltassanak adatokat a fa csomagolóanyagok használatáról egy uniós hatástanulmány elkészítéséhez.

Az EU megbízásából a Food Chain Evaluation Consortium (FCEC) – Élelmiszerlánc Értékelő Konzorcium hatástanulmányt készít a fa csomagolóanyagok kezeléséről, mert a nemzetközi áruforgalomban nagy mennyiségben használt fa növényi károsítókat terjeszthet. A EU új növényegészségügyi előírásokat készít elő, hogy megelőzze a fertőzéseket, ezért készül a több országra kiterjedő felmérés.

Portugáliában az EU tagországok növényegészségügyi szakemberei a raklapok hőkezelését tanulmányozzák. (Fotó: Pálinkás Zsófia)

A feldolgozatlan nyersfából készült csomagolóanyagok növénybetegségeket és károsítókat hurcolhatnak be és terjeszthetnek el. A tűlevelű és nem tűlevelű nyersfa alapanyagú raklap, alátétfa, rekesz, csomagoló láda, doboz, keret, alátétgerenda, vagy a törékeny tárgyakat védő faforgács láthatatlan mikroorganizmusokat és kártevőket vihetnek magukkal.  Portugáliába is így hurcolhatták be a fenyőfát megtámadó fonálférget, amely miatt erdőségeket kellett kivágni. A fertőzés továbbterjedését mégsem sikerült megakadályozni, már a szomszédos Spanyolországban is felbukkant a kártevő, s Madeira szigetén is azonosították. Az almafák tűzelhalásos megbetegedését okozó baktérium is minden bizonnyal így került Európába.

A fa csomagolóanyagokat kétféle módon fertőtleníthetik: hőkezeléssel, vagy metilbromidos gázosítással. Magyarországon és az európai uniós országokban azonban tilos az utóbbi eljárás, csak hőkezelés alkalmazható. A nyersfa belsejét legalább 56 Celsius fokig hevítik, s e magas hőmérsékleten tartják legalább 30 percig.

Fotó: Pálinkás Zsófia Az idén hatvanéves Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény (International Plant Protection Convention - IPPC) 2002-ben fogadta el a fa csomagolóanyagok kezelésére  vonatkozó ISPM 15 szabványt, amelyet a világ egyre több országában az import alapfeltételeként írnak elő. Az Európai Unió belső áruforgalmában a facsomagolás szabvány szerinti kezelése egyelőre nem kötelező, kivéve Portugáliát, ahonnan csak a fertőtlenítést igazoló jelöléssel ellátott fa csomagolóanyag kerülhet az országból. Az Európai Unió növényegészségügyi megfontolásokból az előírások szigorítását tervezi, amely alapvetően megváltoztathatja az unión belüli kereskedelmi szállítási szabályait.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)