Megszületett a Hungarikum törvény!
Agrár és élelmiszeripari lehetőségek. Elvárások, garanciák, piaci esélyek.Szakmai konferencia kozultációs lehetőséggel
Időpont: 2012. április 17. (kedd)
Helyszín: Hotel Gellért
(1111 Budapest, Szent Gellért tér 1.)
Az Országgyűlés elfogadta a Hungarikum Törvényt, amely új lehetőségeket teremt a különleges, egyedi, csak Magyarországra jellemző termékek előállítói számára. A hungarikum minősítés versenyelőnyt biztosíthat a hazai és a nemzetközi piacon, ugyanakkor megszerzéséhez komoly követelményrendszer társul. Szakmai konferenciánk azt mutatja be, milyen elvárásoknak kell megfelelniük a hungarikumoknak, milyen piaci, gazdasági lehetőségeket teremt a Hungarikum Törvény és annak szellemisége.
Konferenciánk a változásokat és az ehhez kapcsolódó előrelátható kérdéseket, problémákat mutatja be a helyszíni konzultáció lehetőségével.
Előadók:
- 09.30 - Dr. Kardeván Endre államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium – Az élelmiszerek eredetének jelentősége a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiában.
- 10.00 - Gyaraky Zoltán főosztályvezető, Vidékfejlesztési Minisztérium – A Hungarikum törvény felépítése, célja és az általa teremtett lehetőségek. A Hungarikum tanúsító védjegy jellemzői, a hozzá kapcsolódó kötelezettségek és előnyök, az általa nyújtott védelem. A magyar termék megjelöléshez kötődő törvény stratégia elemei.
- 10.30 - Kávészünet
- 11.00 - Szalókyné Tóth Judit, ügyvezető igazgató, Nielsen Magyarország Kft. – Fogyasztói szokások. A minőségi magyar termékek és hungarikumok iránti kereslet alakulása és annak tendenciái a hazai piacon.
- 11.30 - Saltzer Kornél ügyvezető igazgató, Spar Magyarország kft. – Hungarikumok és magyar termékek az élelmiszerláncok szemszögéből. A minőségi magyar termékek gyártóival kialakított együttműködés lehetőségei a hazai és a nemzetközi piacokon.
- 12.00 - Szabó Károly dandártábornok szakfőigazgató, Nemzeti Adó és Vámhivatal – A szellemi tulajdonjog érvényesítésének eszközei a Hungarikum Törvény és a magyar termék megjelölés kapcsán.
- 12.30 - Ebédszünet /szendvicsek, sütemény, üdítők, kávé/
- 13.10 - Dr. Oravecz Márton elnök, Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal–Hungarikum és élelmiszerbiztonság. Hatósági vizsgálati tapasztalatok a várható hungarikumokról.
- 13.30 - Molnár Anita ügyvezető igazgató Paprika Molnár Kft. - A Hungarikum előállításához kapcsolódó kihívások. Munkahelyteremtés és együttműködési lehetőségek a kereskedelmi partnerekkel.
- 13.50 - Elekes Zoltán a Magyar Fesztivál Szövetség alelnöke, a szegedi Hungarikum Fesztivál szervezője - A Hungarikum fesztiválok tapasztalatai.