Az Európai Unió Hivatalos Lapjának L sorozata 2010. március 12-i 63. számában kihirdetésre került a piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendeletben a fogyasztói tejek megnevezésének helyesbítése.
A helyesbítésnek megfelelően az alábbiak szerint változtak a megnevezések:
Zsírtartalom |
1234/2007/EKrégimegnevezések |
1234/2007/EKhelyesbítettmegnevezések |
legfeljebb 0,5% |
fölözött tej |
sovány (fölözött) tej |
1,5 – 1,8% |
félzsíros tej |
zsírszegény tej |
legalább 3,5% |
teljes tej |
teljes tej |
A 0,5%-os tejre a sovány tej és a fölözött tej megnevezés egyaránt alkalmazható.
Azoknak a gyártóknak, forgalmazóknak, akik zsírszegény tej nevet használtak az 1,5%-os tejre a helyesbítés megjelenésének várakozási időszakában is, nincs teendőjük. Azoknak a gyártóknak, forgalmazóknak azonban akik félzsíros tej néven forgalmazzák ezeket a tejeket módosítaniuk kell a jelölést.
A zökkenőmentes átállás érdekében a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról szóló 37/2010. (IV. 13.) FVM rendelet 2. §-a átmeneti időt biztosít az alábbiak szerint:
„(7) A mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről („az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet”) szóló 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelethez az európai Unió Hivatalos Lapjában 2010. március 12-én megjelent helyesbítés szerinti „sovány (fölözött) tej”, illetve „zsírszegény tej” megjelölésnek nem megfelelő, de a helyesbítést megelőzően ezen tanácsi rendelet „fölözött tej” illetve „félzsíros tej” megjelölésének megfelelő jelöléssel előállított csomagoló anyagok 2011. október 31-ig felhasználhatóak.”
További információ, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/51-1 Tejtermékek előírásának 2010. április 28-tól hatályos változatában [hatályba helyezte a fentebb említett. 37/2010. (IV. 13.) FVM rendelet] rögzítésre került, hogy a 2,8% zsírtartalmú tej nevezhető félzsíros tejnek.
Kérjük a fentiek szíves figyelembevételét.