Az Európai Unió Hivatalos Lapjának L sorozata 2010. március 12-i 63. számában kihirdetésre került a piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendeletben a fogyasztói tejek megnevezésének helyesbítése.


A helyesbítésnek megfelelően az alábbiak szerint változtak a megnevezések:

Zsírtartalom

1234/2007/EK

régi

megnevezések

1234/2007/EK

helyesbített

megnevezések

legfeljebb 0,5%

fölözött tej

sovány (fölözött) tej

1,5 – 1,8%

félzsíros tej

zsírszegény tej

legalább 3,5%

teljes tej

teljes tej

A 0,5%-os tejre a sovány tej és a fölözött tej megnevezés egyaránt alkalmazható.

Azoknak a gyártóknak, forgalmazóknak, akik zsírszegény tej nevet használtak az 1,5%-os tejre a helyesbítés megjelenésének várakozási időszakában is, nincs teendőjük. Azoknak a gyártóknak, forgalmazóknak azonban akik félzsíros tej néven forgalmazzák ezeket a tejeket módosítaniuk kell a jelölést.

A zökkenőmentes átállás érdekében a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról szóló 37/2010. (IV. 13.) FVM rendelet 2. §-a átmeneti időt biztosít az alábbiak szerint:

„(7) A mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről („az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet”) szóló 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelethez az európai Unió Hivatalos Lapjában 2010. március 12-én megjelent helyesbítés szerinti „sovány (fölözött) tej”, illetve „zsírszegény tej” megjelölésnek nem megfelelő, de a helyesbítést megelőzően ezen tanácsi rendelet „fölözött tej” illetve „félzsíros tej” megjelölésének megfelelő jelöléssel előállított csomagoló anyagok 2011. október 31-ig felhasználhatóak.”

További információ, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/51-1 Tejtermékek előírásának 2010. április 28-tól hatályos változatában [hatályba helyezte a fentebb említett. 37/2010. (IV. 13.) FVM rendelet] rögzítésre került, hogy a 2,8% zsírtartalmú tej nevezhető félzsíros tejnek.

Kérjük a fentiek szíves figyelembevételét.