Az Európai Parlament és a Tanács 1333/2008/EK élelmiszer adalékanyagokról szóló rendeletének II. és III. melléklete tartalmazza az élelmiszerekben felhasználható különböző élelmiszer-adalékanyagokat és azok felhasználási feltételeit. Ezen mellékletekben szereplő élelmiszer-adalékanyagok specifikációját a Bizottság 231/2012/EU rendelete szabályozza. A rendelet felváltja az eddig érvényes irányelveket, amelyek a Magyar Élelmiszerkönyv következő mellékleteiben kerültek átültetésre:
Az Európai Parlament és a Tanács 1333/2008/EK élelmiszer adalékanyagokról szóló rendeletének II. és III. melléklete tartalmazza az élelmiszerekben felhasználható különböző élelmiszer-adalékanyagokat és azok felhasználási feltételeit. Ezen mellékletekben szereplő élelmiszer-adalékanyagok specifikációját a Bizottság 231/2012/EU rendelete szabályozza. A rendelet felváltja az eddig érvényes irányelveket, amelyek a Magyar Élelmiszerkönyv következő mellékleteiben kerültek átültetésre.
6. Melléklet: 1-2-2008/60 Az élelmiszerekben használható édesítőszerek tisztasági követelményei
7. Melléklet: 1-2-2008/128 Az élelmiszerekben használható színezékek tisztasági követelményei
8. Melléklet: 1-2-2008/84 Színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményei.
A rendeletben foglaltak 2012. december 1-től kötelezően alkalmazandók.
A Magyar Közlöny 2012. december 29-i számában megjelent 151/2012. (XII. 29.) VM rendelet a fentiek alapján 2013. január 1-től hatályon kívül helyezte a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI.12.) FVM rendelet fent felsorolt mellékleteit.
Az ezen irányelveket felváltó rendelet magyar nyelvű szövege az alábbi linken érhető el: