Az Európai Parlament és a Tanács 1333/2008/EK élelmiszer adalékanyagokról szóló rendeletének II. és III. melléklete tartalmazza az élelmiszerekben felhasználható különböző élelmiszer-adalékanyagokat és azok felhasználási feltételeit. Ezen mellékletekben szereplő élelmiszer-adalékanyagok specifikációját a Bizottság 231/2012/EU rendelete szabályozza. A rendelet felváltja az eddig érvényes irányelveket, amelyek a Magyar Élelmiszerkönyv következő mellékleteiben kerültek átültetésre:

Az Európai Parlament és a Tanács 1333/2008/EK élelmiszer adalékanyagokról szóló rendeletének II. és III. melléklete tartalmazza az élelmiszerekben felhasználható különböző élelmiszer-adalékanyagokat és azok felhasználási feltételeit. Ezen mellékletekben szereplő élelmiszer-adalékanyagok specifikációját a Bizottság 231/2012/EU rendelete szabályozza. A rendelet felváltja az eddig érvényes irányelveket, amelyek a Magyar Élelmiszerkönyv következő mellékleteiben kerültek átültetésre.

 6. Melléklet: 1-2-2008/60 Az élelmiszerekben használható édesítőszerek tisztasági követelményei

 7. Melléklet: 1-2-2008/128 Az élelmiszerekben használható színezékek tisztasági követelményei

 8. Melléklet: 1-2-2008/84 Színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményei.

 A rendeletben foglaltak 2012. december 1-től kötelezően alkalmazandók.

 A Magyar Közlöny 2012. december 29-i számában megjelent 151/2012. (XII. 29.) VM rendelet a fentiek alapján 2013. január 1-től hatályon kívül helyezte a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI.12.) FVM rendelet fent felsorolt mellékleteit.

Az ezen irányelveket felváltó rendelet magyar nyelvű szövege az alábbi linken érhető el:

A BIZOTTSÁG 231/2012/EU RENDELETE (2012. március 9.) az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletében felsorolt élelmiszer- adalékok specifikációinak meghatározásáról