A szabálysértéseket a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény határozza meg. Az állatok védelméhez kapcsolódó szabálysértések az alábbiak.

 

Veszélyeztetés kutyával

Aki a felügyelete alatt álló kutyát

  • a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,
  • természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya kivételével – póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja,
  • szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – szállítja,
  • élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – beenged, illetőleg bevisz,

szabálysértést követ el.

Aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.

 

Köztisztasági szabálysértés

Aki a felügyelete alatt lévő állat által közterületen, közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el.

 

A hivatkozott szabálysértések miatt alkalmazható büntetések a pénzbírság és a közérdekű munka. A büntetések önállóan és egymás mellett is kiszabhatók.

A szabálysértés miatt alkalmazható intézkedések például az elkobzás vagy a figyelmeztetés. Az intézkedések önállóan, egymás vagy büntetés mellett is alkalmazhatók.