A szuka kutyáknak évente két szaporodási időszaka van (jellemzően tavasszal és ősszel), a nőstény macskák csaknem egész évben ivarzanak. A hím ivarú állatok az év bármely szakában készek a párzásra. Az almok átlagos mérete kutyáknál 4-8, macskáknál 3-5 kölyök. A legtöbb nőstény állat élete végéig ivarzik, ami akár 14-16, vagy még több évet is jelenthet.

Kizárólag az ivartalanítással előzhető meg teljes bizonyossággal a nem kívánat szaporulatok létrejötte. A beavatkozás nem csak a gazdát óvja meg az ivarzással kapcsolatos kellemetlenségektől (fokozott szökési hajlam, tüzelés, alom elhelyezése), hanem a gazdátlan állatok mentésével foglalkozók mellett a kóbor állatok begyűjtését végző önkormányzatokat is tehermentesíti.

A hiedelmekkel ellentétben a beavatkozás – az ivarzáshoz, dominanciához köthető viselkedésmintákon kívül – nem változtatja meg az állat habitusát, és hosszú távon annak egészségére is kedvező hatással van (pl. csökken a daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűsége). Ugyancsak tévhit, hogy a beavatkozás elvégeztetése előtt indokolt a nőstény állatokat legalább egyszer vemhesülni és elleni hagyni.