Az elektronikus transzponder (mikrochip) az állatok egyedi azonosítását lehetővé tevő, rizsszemnyi szövetbarát üvegkapszula, melyet jellemzően az állat nyakának bal oldalán szokás a bőr alá helyezni. A mikrochip bőr alá helyezése egy speciális tű segítségével történik. A jelölés folyamata egy oltás beadásához hasonlatos, annál nem jár nagyobb kockázattal vagy fájdalommal. A kapszulában lévő jeladó passzív módon üzemel, csak a leolvasó készülék közvetlen közelről sugárzott jeleinek hatására lép működésbe, ekkor továbbítja a hozzárendelt 15 számjegyű egyéni azonosító kódot, egyébként inaktív állapotban van. A chipek kódja számítógépes adatbankban tárolható, a kódhoz tetszőleges adatok rendelhetők.

Az egyszeri beavatkozás következtében számtalan, az állat beazonosíthatatlanságából fakadó problémás helyzet (pl. marás, baleset, elkóborlás, lopás) orvosolható hatékonyan.

Az állatok egyedi jelölésének komoly humán-egészségügyi jelentősége is van. Maráskor fontos az állat veszettség vírus elleni védettségi állapotáról információhoz jutni (a kapcsolódó adatbankban az állat aktuális oltottsági állapotát is lehetőség van számon tartani), a megfelelő terápia érdekében, mivel a betegség gyógyíthatatlan.

Az állatok egyedi jelölésével nemcsak az állatmenhelyek, és a kóbor állatok begyűjtéséért felelős önkormányzatok terhei csökkennek, de a hanyag gazdák is felelősségre vonhatók.