Az EURÓPAI PARLAMENT és a TANÁCS 1333/2008/EK RENDELETE (2008. december 16.) az élelmiszer-adalékanyagokról (folyamatosan frissül) (pdf)

A rendelet öt mellékletet tartalmaz, amelyek közül a II. melléklet (Az élelmiszerekben használható élelmiszer-adalékanyagok uniós jegyzéke és azok felhasználási feltételei) és a III. melléklet (Az élelmiszer-adalékanyagokban, élelmiszerenzimekben és élelmiszer- aromákban felhasználható élelmiszer-adalékanyagok közösségi listája és felhasználási feltételeik) folyamatosan módosításra kerül az élelmiszer-vállalkozók által benyújtott engedélyezési kérelmek alapján. A módosítások a Bizottság végrehajtási rendeleteivel kerülnek beépítésre az adott mellékletekbe.
A rendelet V. mellélete tartalmazza azon élelmiszer-színezékek listáját, amelyek tekintetében az élelmiszerek címkézésének kiegészítő információkat („a színezék(ek) megnevezése vagy E-száma: a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”) kell tartalmazniuk.

A BIZOTTSÁG 231/2012/EU RENDELETE (2012. március 9.) az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletében felsorolt élelmiszer-adalékanyagok specifikációinak meghatározásáról (folyamatosan frissül) (pdf)

A rendelet meghatározza az élelmiszer-adalékanyagok specifikációit (a származást, a tisztasági kritériumokat és más a beazonosításukhoz szükséges információkat tartalmazza), amelyek például az új gyártási körülmények, eljárások engedélyeztetési eljárásának eredményeképpen módosulhatnak.