Egy fővárosi húsüzlethez kapcsolódó egységben tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. A helyszínen mintegy 6,5 tonna nem nyomon követhető terméket foglaltak le az ellenőrök, valamint – többek között higiéniai problémák miatt – felfüggesztették az egység tevékenységét.

Az egységben semmilyen nyomon követési rendszert sem vezettek, így a termékek eredete nem volt bizonyítható. Az ellenőrök továbbá több higiéniai problémát is találtak az ellenőrzés során: a padozat, az oldalfalak és a mennyezet több helyen sérült, koszos, repedezett volt. A fűszerek tároltására és kimérésére használt helyiségben a munkapult erősen szennyezett, a mérleg koszos és rozsdás volt.

A termékek jellegének megfelelő elkülönített tárolást sem biztosították minden esetben, valamint az eszközfertőtlenítő nem működött. Az ellenőrzés idején a húsok bontására használt helyiségben, a maximálisan megengedett 12°C helyett, 15°C volt.

A dolgozók részére kialakított öltöző és szociális helyiség szintén koszos volt, továbbá hiányoztak a higiénikus kézmosás feltételei.

Az egységben a termékek készítésekor, az előírásoktól eltérően, fagyasztott alapanyagokat is felhasználtak. Az ellenőrök 55 tétel, jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert (sonkát, kolbászt, pácolt félkész termékeket) foglaltak le, összesen mintegy 6 500 kg mennyiségben. Az egységből fővárosi és pest megyei húsüzletekbe, valamint hétvégi piacokra szállítottak.

A szakemberek a higiéniai és nyomon követési hiányosságok miatt az egység tevékenységét felfüggesztették, valamint elrendelték a termékek forgalomból történő visszahívását.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

Az érintett egység adatai elérhetőek a NÉBIH weboldalán.

Az ellenőrzés során készült fénykép- és videófelvételek letölthetők a hivatal honlapjáról.

 

(Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)