2016-ban elkezdődött a szakágazati jó higiéniai útmutatók felülvizsgálata
A 2006. január 1-vel hatályba lépő 852/2004/EK rendelet III. Fejezete alapján a helyes gyakorlatról szóló nemzeti útmutatókat az élelmiszeripari vállalkozások kategóriainak megfelelően kell kidolgozni és terjeszteni, egyeztetve az érintettek képviselőivel, valamint tekintettel a Codex Alimentarius vonatkozó magatartási szabályzataira. A tagállamok ösztönözhetik az útmutatók elkészítését.
http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:13:34:32004R0852:HU:PDF
A Higiéniai Bizottságot a 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-ESzCsM együttes rendelet hozta létre. A Kormány a 1373/2013. (VI. 27.) Korm. határozattal módosította Higiéniai Bizottságról Higiéniai Munkacsoportra a testület megnevezését.
Élelmiszerlánc és Állategészségügyi Állandó Bizottság Biológiai Biztonság; Állategészségügyi és Állatjóléti; Import ellenőrzési Szekcióinak ülésén, 2008. július 16.-án tárgyalta az útmutatók elkészítésére vonatkozó útmutatót. A DG SANCO honlapján a vonatkozó dokumentumok elérhetőek.
http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/hygienelegislation/good_practice_en.htm
A Higiéniai Munkacsoport által 2019. június 4-én elfogadott útmutatók:
A Higiéniai Munkacsoport által 2018. március 12-én elfogadott útmutató:
A Higiéniai Munkacsoport által 2017. június 29-én elfogadott útmutató:
A Higiéniai Munkacsoport által 2016. november 30-án elfogadott útmutató:
· Útmutató a konzervipar jó higiéniai gyakorlatához, aktualizált változat
· Útmutató a gyorsfagyasztott termékek jó higiéniai gyakorlatához, aktualizált változat
A Higiéniai Bizottság által 2013. február 6-án elfogadott útmutató:
A Higiéniai Bizottság által 2012. március 5-én elfogadott útmutató:
- Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához
Új egységes szerkezetbe foglalt változat (2013-as kiadás) (Aktualizálva: 2018. március 12.)
A Higiéniai Bizottság által 2011. május 16-án elfogadott útmutató:
- Útmutató az élelmiszer és italadagoló automaták működésének és az italcsapolás jó higiéniai gyakorlatához (Az útmutató legújabb változatát 2013. február 6-án fogadta el a Higiániai Bizottság)
A Higiéniai Bizottság által 2009. április 29-án elfogadott útmutatók:
- Útmutató a savanyított termékek előállításának jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató a tej és tejtermékek előállításának jó higiéniai gyakorlatához (Aktualizálva 2019. június 4-én)
- Útmutató a sertés- és marhavágás, bontás, darabolás jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató a húskészítmények gyártása jó higiéniai gyakorlatához (Aktualizálva 2019. június 4-én)
- Útmutató a halfeldolgozás jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató a növényolaj gyártás jó higiéniai gyakorlatához
A Higiéniai Bizottság által 2009. február 27-án elfogadott útmutatók:
- Útmutató az édesipar jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató az alkoholmentes italok gyártásának jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató a jégkrém gyártás jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató a konzervipar jó higiéniai gyakorlatához (Aktualizálva: 2016. november 30.)
- Útmutató a száraztészta előállítás jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató a szeszesital gyártás jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató a tojástermékek előállítására, tojás csomagolására vonatkozó jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató a hűtött élelmiszerek, hidegkonyhai készítmények jó higiéniai gyakorlatához
A Higiéniai Bizottság által 2008. november 28-án elfogadott útmutatók:
- Útmutató a gyorsfagyasztott termékek jó higiéniai gyakorlatához ( Aktualizálva 2016. november 30.)
- Útmutató a cukoripar jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató a baromfi és nyúlfélék vágásának és darabolásának jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató a szikvíz-, szódavízgyártás jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató a malomipar jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató a söripar jó higiéniai gyakorlatához
- Útmutató a sütőipar jó higiéniai gyakorlatához (Aktualizálva 2019. június 4-én)
Az élelmiszeripari üzemek építésének higiéniai szempontjai című útmutató további az élelmiszeripari üzem létesítésével kapcsolatos információkat tartalmaz.