A VM jogelődje 2005-ben létrehozta a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat (MAMD), amely célja azon hazai agrárgazdasági szervezetek országos szintű elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak a minőségi munkavégzésnek, az egyenletesen jó minőségű termékek előállításának, illetve szolgáltatás nyújtásának. A Díj célja továbbá olyan modell kialakítása, bevezetése és hatékony működtetése a díjazott szervezetek által, amely példa értékű és segíti az agrárgazdaság többi szereplőjének folyamatos fejlődését.

Általános ismertető

Az agrárgazdasági szereplők minőségi tevékenységének elismerésére született meg az a vezetői döntés, amely az 103/2005. (XI. 4.) FVM rendelet kidolgozásához vezetett és amellyel létrejött a MAMD. Célja, hogy tevékenységük során a minőség iránt bizonyítottan elkötelezett vállalkozások elismerésével példát mutasson az agrárgazdaság többi résztvevőjének. A díj elnyerésére az Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai felügyelete alá tartozó agrárgazdasági és élelmiszeripari területen működő szervezet pályázhat. A díj odaítéléséről a – rendelettel létrehozott – 9 tagú Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj Bizottság javaslata alapján a Miniszter dönt. Az évente kiadásra kerülő legfeljebb 5 díj anyagi elismeréssel nem jár.

A díjazottak oklevelet és emléktáblát kapnak és lehetőséget a 2008-ban létrehozott MAMD védjegy használatára.

A pályázati feltételek általános keretei igazodnak az európai gyakorlathoz: minőségügyi-, környezeti-, élelmiszerbiztonsági-rendszerek megléte, sikeres termékskála és a tevékenység az ún. EFQM (European Foundation on Quality Movement) Kiválóság Modell szerinti értékelése, amely a vállalkozás 9 meghatározott területen történő önértékelésén alapul. A Díj elnyerésének feltételeit tartalmazó Pályázati felhívás megjelenik a Magyar Közlönyben és az VM hivatalos lapjában, a Vidékfejlesztési Értesítőben.

A pályázatok értékelése gyakorlott szakértők bevonásával történik, a Díjra esélyes pályázóknál helyszíni szemlére is sor kerül. A helyszíni szemléken az objektivitás növelése érdekében az szakértő auditorok mellett más területek szakértői is részt vesznek. A szakértők által készített értékelések elemzik a pályázó vállalkozás erősségeit, fejlesztendő területeit, amelyet valamennyi pályázó megkap. Az elmúlt hat évben 21 vállalkozás nyerte el a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat.

2014. évi pályázati felhívás és jelentkezési lap innen letölthető.

Segédlet a pályázat elkészítéséhez

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2012. évben elnyert vállalkozások vallanak magukról:

 • BÁNFFI & BÁNFFI Kft.
 • MIRELITE MIRSA Zrt.
 • Pápai Hús 1913 Kft.
 • Szatmári Konzervgyár Kft.
 • TUTTI Élelmiszeripari Kft.

BÁNFFI & BÁNFFI Kft.

A vállalkozás története az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, a Bánffi család ekkor alapított szódaüzemet a Szeged melletti Kisteleken. A felmenők kitartásának köszönhetően a szikvíz előállítás, mint mesterség- apáról fiúra szállt.
1972-ben a cég Szegedre helyezte át telephelyét, majd Szegeden és környékén egyre nagyobb piaci részesedést szerzett magának. Ez köszönhető az állandó fejlesztéseknek, a kiváló minőségre való törekvésnek, valamint a vásárlói igények magas szintű kielégítésének. A Bánffi család rendelkezik egy világviszonylatban is egyedülálló ipartörténeti gyűjteménnyel, amely 2006 óta állandó kiállításként működik a Szegedi Szent István téri víztoronyban.
A vállalkozás az 1990-es évek elején az országban elsők között kezdett el műanyag flakonos kiszerelésben szikvizet palackozni. A fogyasztók körében igen kedveltté vált termék az évek során egyre több bevételt biztosított, ezért nagyobb beruházásokra nyílt lehetőség: új telephelyek, gépjárműpark, korszerű szikvízgyártó berendezések.  Az üzemnek otthont adó épületegyüttes méreténél fogva alkalmas a termelő tevékenység valamennyi munkafázisának egy telephelyen való elvégzésére. A cég 2000-ben az elsők között alakította ki, és kezdte el működtetni a HACCP rendszert.
A flakonos szóda értékesítése az EU-hoz való csatlakozással kezdett negatív irányba változni. 2007-re világossá vált, hogy kizárólag szikvíz előállítással nem lehet fenntartani a vállalkozás versenyképességét. Egy alapos piackutatást követően, - alkalmazkodva a megváltozott fogyasztói igényekhez – egy új terméket vezetett be a piacra, az Aquamarin fantázianevű tisztított, szűrt ivóvizet.
Mindkét termék kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik. Az ELTE Szerves Kémiai illetve Mikrobiológiai tanszékeinek bevonásával végzett hosszas kutatómunka során kidolgozott víztisztítási eljárás lehetővé tette, hogy a fogyasztók poharába mindig kiváló minőségű, teljesen tiszta ivóvíz kerüljön. Ennek is köszönhető, hogy az Aquamarin nevű termék értékesített mennyisége évről-évre nő.  Amíg 2008-ban, a piacra vezetés évében 38 000 liter került eladásra, addig 2011-ben ez a mennyiség majdnem elérte a 145 000 litert. Jelenleg a társaság 8 alkalmazottal végzi a termelést és az értékesítést. A cég vezetősége az elmúlt tíz évben alakította ki a vállalkozás jelenlegi arculatát, az új termék bevezetésével megteremtette a cég stabilitását, és jelentős piacbővítést hajtott végre.
2009-ben felvállalták a részvételt a Nemzetközi Élelmiszer és Agrárgazdasági Szövetség Magyarországon tartott Világfórumán, ahol a vállalkozás, mint esettanulmány szerepelt a nemzetközi közgazdász hallgatók közötti világversenyen.
A MAMD díj óriási jelentőségű a cég életében, hiszen az évek során számos elismerés mellett ez a legrangosabb. A pályázat készítése során a vállalkozás működése alaposan át lett világítva, ezáltal az apróbb hiányosságok is felszínre tudtak kerülni, ezek javításával pedig emelkedett a gyártás színvonala. Kisvállalkozás lévén a reklámra költhető összeg nem túl magas, a MAMD díj logójának alkalmazása lehetővé teszi, hogy a fogyasztók még nagyobb bizalommal forduljanak termékeik felé.

MIRELITE MIRSA Zrt.

A tésztás termékek különlegessége az eredeti, természetes gyümölcstöltelék. A hagyományos gyümölcstöltelékes gombócok mellett készül túrógombóc, kakaókrémes, meggyes-kakaókrémes gombóc is. A háziasszonyok munkáját könnyítik az előfőzött tésztafélék köre: nudli, nokedli sztrapacska, valamint a tésztás és hús alapú levesbetétek.
Burgonyás krokett az egész világon kapható, viszont a vállalat kezdte el a krokett választék színesítését zöldséges és gyümölcsös változatban. A zöldséges krokettek a vegetáriánusok kedvencei s a gyümölcsös krokettek köretként vadhúsokhoz, ezen kívül desszertként is nagyon népszerűek. Ezek a különleges krokettek s a gyümölcstöltelékes gombócok már több mint egy évtizede büszkén viselik a Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegyet.
A hagyományos MIRELITE receptre épülő termékcsalád forgalmazásának még csak az elején vagyunk, (vadasmártás, grízgaluska, májgombóc stb.) de hamarosan kapható lesz a MIRELITE márkájú termékek szélesebb választéka is, hiszen a vállalat megkezdte a félkész termékek gyártását is.
A minőségi termékek előállítását számos nemzetközi, hazai siker és elismerés igazolja.
• 1993.  „Szívbarát termék” minősítés 3 termékre
• 1998.  Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegy 8 termékre
• 2001.  Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy 2 termékre
• 2007.  PLMA: Újdonságdíj 6 termékre
• 2008.  SIAL: Újdonság díj Nyírségi levesbetét
• 2009.  Szakmai díj Az éve magyar beszállítója
• 2010.  SIAL d’Or ínyenc termékdíj Medvehagyma
• 2011.  Arany Tallér díj: „ Az iparban nyújtott kimagasló teljesítményért”
• 2011.  Magyar Brands díj a MIRELITE márkával
• 2012.  Foodapest kategória győztes: MIRELITE Vadasmártás
• 2012.  Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj

A legutóbb elnyert Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj rendkívül fontos a vállalat számára, mert a hazai piacon az állami szervek részéről olyan elismerést jelent, amely nagy megtiszteltetés számunkra, hisz igazolja törekvésünket, mely szerint fontos a minőségi magyar termék gyártása.
A díj átadása óta eltelt rövid idő nem teszi még lehetővé azt, hogy a MAMD-al kapcsolatban piaci sikerekről tudjunk számot adni, de bízunk benne, hogy ez az elismerés hozzásegít minket ahhoz, hogy a Magyarországon lévő bolthálózatok, előnyben részesítsék az ilyen minőségi díjjal elismert termékeinket. Számítunk arra, hogy a Minisztérium marketing és ismeretterjesztő eszközeinek segítségével sikerül a magyar fogyasztók figyelmét még jobban ráirányítani a minőségi magyar termékekre, hisz mindannyiunk célja az, hogy a magyar fogyasztó korszerűen, egészségesen táplálkozzon, és ezt az ilyen magyar termékek segítsék elő.

Pápai Hús 1913 Kft.

A Pápai Hús 1913 Kft. ma a magyar húsipar egyik legnagyobb vállalata. A cég közvetlen elődje, a városi közvágóhíd létesítése 1913-ban fejeződött be. A Pápai Hús 1913 Kft. jövőre, azaz 2013-ban ünnepli működésének 100. évfordulóját. Az alapítást követő években évi 7000-8000 db sertést vágtak, ma ez a szám meghaladja az évi 250 ezer állatot. Jelenlegi formájában, megváltozott tulajdonosi szerkezettel 2009 januárja óta működik a vállalat Pápai Hús 1913 Kft. néven. A működés eddigi három éve eredményes, jelenleg Pápa városának legnagyobb foglalkoztatója a cég.
A Pápai Hús 1913 Kft. fennállása óta mindig megpróbált a versenytársai előtt járni mind a termékek minőségében, mind a fejlesztésekben vagy a működési rendszerek felépítésében.  A vállalat a magyarországi húsipari cégek közül az elsők között, 1992-ben vezette be akkori minőségbiztosítási rendszerét. A Pápai Hús 1913 Kft 2005. áprilisában sikeresen megszerezte a nemzetközi IFS illetve BRC tanúsítványait ”HIGHER LEVEL” minősítéssel. A holland székhelyű tanúsító szervezet által megítélt legmagasabb szintű minőségi kategóriát a vállalat stabilan tartja immár hét éve. A Pápai Hús 1913 Kft. működése alatt nagyon sok díjat, elismerést gyűjtött be. Csak néhány példa az elmúlt időszak díjaiból, elismeréseiből:

2010:
- A Pápai Hús 1913 Kft. 2010. szeptemberében ”ÖT TANÚSÍTÁSI CIKLUSBAN ELÉRT KIEMELKEDŐ  EREDMÉNYÉÉRT” ARANYOKLEVÉL elismerést kapott a Magyar Szabványügyi Testülettől.
- A Pápai Hús 1913 Kft. díszoklevelet kapott annak igazolására, hogy 1998 óta használja a "Kiváló Magyar Élelmiszer" védjegyet.
- Szent György-Napi Agrárexpo Pápa, Élelmiszeripari feldolgozó I. díj
- Az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó, 2010. rendezvénysorozat keretében meghirdetett, a „világ és benne Magyarország” legjobb hús és húskészítményére versenyen, Füstölt májas és Kőrishegyi sonka termékünk kiemelkedő minőségével, biztonságával, és az élelmiszerlánc fenntarthatósága érdekében végzett tevékenységével elnyertük a FENNTARTHATÓ ÉLELMISZERLÁNC TERMÉK DÍJAT. (FÉLT)
- Minőségi Magyar Sertéshús védjegy (MMS) megszerzése

2011.
- Szent-György-Napi Agrárexpo Pápa,  Élelmiszeripari Nagydíj

- Bábolnai Sonkafesztivál Különleges kategóriában Különdíj (Hagyományos parasztsonka)
- Kiváló Magyar Élelmiszer:
Sült Prágai sonka
Pápai sült sonka szeletelt 100g
Kőrishegyi sonka
Fűszeres Kőrishegyi sonka
Pápai parasztlapocka
- OMÉK Élelmiszer Díj – Pápai extra sonka

2012.:
A Pápai Hús 1913 Kft., a Pápai márka képviselője igazi magyar márkának számít, minőségi, üzleti és fogyasztói szempontok alapján egyaránt. Ennek elismeréseként érdemesnek ítélték, hogy másodszor is elnyerje a MAGYAR BRANDS címet.

2012. március 13. MAGYAR AGRÁRGAZDASÁGI MINŐSÉG DÍJ

Nagy büszkeség a Pápai Hús 1913 Kft. számára az elnyert MAMD díj, hiszen igazolja az eddig megtett út helyességét. Igazolja a Pápai Hús 1913 Kft. vezetőségének legfontosabb célkitűzését, mely szerint a cég jó hírének fenntartása és növelése érdekében a vevők által elvárt megbízható biztonságú és minőségű terméket kell gyártani. Az élelmiszer előállítás bizalmi kérdés, a bizalom fokozása érdekében pedig a fogyasztók elvárásait, a törvényi szabályozást, az élelmiszerbiztonsági, higiéniai, környezetvédelmi szabályok betartását, a környezettel, társadalommal szembeni felelősséget, továbbá a fogyasztókkal, partnerekkel szembeni etikai, erkölcsi normákat be kell tartani. Ezen célok eléréséhez az elnyert MAGYAR AGRÁRGAZDASÁGI MINŐSÉG DÍJ pedig erős segítséget fog nyújtani.

Szatmári Konzervgyár Kft.

A Szatmári Konzervgyár Kft. Szabolcs – Szatmár – Bereg megye keleti részén fekszik, Románia és Ukrajna szomszédságában. Geológiai adottságok – jó termőtalaj, klíma, stb. - és munkaerő szempontból kedvező az elhelyezkedése. A szűkebb régió illetve az észak-kelet alföldi térség kiemelkedő mezőgazdasági adottságai jelentik a konzervgyár termelésének biztos alapanyag bázisát. Mind társadalmi, mind gazdasági szempontot tekintve a régió meghatározó termelő egysége.

Fő termékcsoportunk: befőttek, különböző ízesítésű és kiszerelésű uborkák, savanyúságok, borsó- és kukoricakonzerv.

A jó minőségű termékekből széles termékskálát kínálunk, amelyek speciális tartósítószer-mentes, házias ízű termékek, és amelyek az egészséges táplálkozásra való nevelésen túl eleget tesznek az egyre nagyobb igényként megjelenő magasabb feldolgozottsági fokú, úgynevezett konyhakész termékek iránti keresletnek is.

Mit jelent a Szatmári Konzervgyár Kft. számára a Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj.
Nagy megtiszteltetés, hogy a magyar élelmiszerágazat vezetése úgy ítélte meg, hogy a Szatmári Konzervgyár Kft. érdemes egy ilyen kitüntetésre és látja benne a fejlődés, és a hazai konzervipari hírnév erősítésének perspektíváját. Hisszük, hogy a díj nagyban hozzá fog járulni a hazai és nemzetközi partnereink megtartásához és piaci részesedésünk növeléséhez.
Célunk, hogy munkánkkal a nemzeti és az európai minőségi díjra is érdemessé váljunk.

Az önértékeléssel, olyan területeket is feltártunk, amelyekről azt hittük, hogy rendben vannak, az előírásoknak megfelelően működnek, ha csak azt az egy folyamatot, vagy a tevékenységünk azon szegmensét nézzük. De ha már, mint a gyár egész tevékenységét és működését vizsgáljuk, ezek gyenge pontok, amelyek, ha jelen pillanatban még nem, de holnap már a fejlődésünk gátjai lehetnek. Kifejezett szándékunk, hogy a pályázat által feltárt gyenge pontokra odafigyeljünk, kijavítsuk és ezzel vállalatunk egésze is, jobbá váljon, eredményesebben működjön és még nagyobb területet hódítson meg a hazai és nemzetközi piacból. Szándékunk, hogy az önértékelést évente elvégezzük, és annak tapasztalatait fejlődésünk érdekében hasznosítsuk.

TUTTI Élelmiszeripari Kft.

A 25 éves jubileumát tavaly ünneplő Tutti Élelmiszeripari Kft Győr-Moson-Sopron megye kiemelkedő élelmiszeripari vállalkozása. A céget 1986-ban Prohászka Ottó ügyvezető igazgató alapította 3 magánszeméllyel együtt Tutti GMK néven.
A Tutti Kft. a kezdetektől meghatározó szabadalmaztatott fagylaltpor gyártás mellett egyéb portechnológián alapuló, modern élelmiszerek gyártásával érte el jelenlegi eredményeit.

A fagylaltporok végtelen ízválasztéka mellett a Tutti folyamatosan új területeket hódított meg a cukrászipari alapanyagok, hideg és meleg italporok, az instant teák és kávéspecialitások gyártásával, a táplálék-kiegészítők, vitaminok, valamint a sporttápszerek receptúrájának és gyártástechnológiájának kifejlesztésével. A Tutti Kft napjainkban már 600 különféle, a legmagasabb fogyasztói igényeknek megfelelő terméket gyárt a magán- és ipari felhasználók részére.
A Tutti legfőbb sikere a kutató-fejlesztő munkában, az új ötletek megvalósításában rejlik. A társaság kiemelt figyelmet fordít új, élettanilag is korszerű élelmiszeripari termékek receptúrájának továbbfejlesztésére. Az innováció mögött korszerű géppark áll, mely a jó minőségű termékek előállításához, csomagolásához nélkülözhetetlen. A Tutti Kft-nél nagy teljesítményű, korszerű keverő, instantizáló berendezések, tablettázó, kapszulázó gépsorok működnek.  A különböző tasakos, dobozos és flakonos csomagolástechnológia 1 grammtól 1 tonnáig terjedően nyújt széles lehetőséget a magas minőségű termékek előállításához.
A cég legnagyobb erőssége emellett az egyedi igényeknek megfelelő, különleges ízvilágot is biztosító sajátmárkás termékgyártás.  Ez a tény különösen nagy előnyt jelent a külföldi partnerek, valamint az élelmiszerkereskedelmi láncok esetében.
A 85 főt foglalkoztató Tutti Kft éves forgalma 2011-ben meghaladta a 4,5 milliárd forintot.  Az évek folyamán olyan jól szervezett, eredményesen gazdálkodó, magyar középvállalkozássá vált, amely hosszabb távra képes a jövőjét meghatározni.
Előremutató stratégia, innováció, kreativitás, rugalmasság, csapatmunka, vevőközpontúság, környezet-tudatos magatartás: Tutti, mely egyszerre jelent céget, márkát és garanciát!
A Tutti Kft vezetése és munkatársai számára a cég 25 éves munkájának kiemelt jelentőségű, országos szintű elismerése, melyre méltán lehetünk büszkék. A MAMD díj lehetőséget nyújtott arra, hogy az eredményeink alapján felfigyeljenek ránk és országosan nagyobb ismertségre tegyünk szert.
Megerősítés számunkra, hogy jó úton járunk, hogy a folyamatos, stratégia jellegű minőségfejlesztés, az innováció, az élelmiszerbiztonság magas színvonalú érvényesítése, a nyomon követhetőség magas szintű teljesítése meghozza a kívánt eredményt.
A rangos díj PR és marketing értékét a jövőben kívánjuk kihasználni, bízva abban, hogy a minőség iránti elkötelezettség jegyében gyártott magyar élelmiszer a hazai élelmiszerkereskedelmi láncok, valamint a fogyasztók szemében is egyre nagyobb jelentőséggel bír.

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2011. évben elnyert vállalkozások:

 • Agárdi Pálinkafőzde Kft.
  Agárd
 • Miskolci Likőrgyár Zrt.
  Miskolc
 • Tarnamenti-2000 Zrt.
  Jászdózsa
 • Tarpa Bio-Manufaktúra és Pálinkafőzde Kft.
  Tarpa

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2009. évben elnyert vállalkozások:

 • GéSz Gaál és Sziklás Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
  Debrecen
 • "HÓDAGRO" Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.
  Hódmezővásárhely
 • PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt.
  Szeged
 • Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.
  Érpatak

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2008. évben elnyert vállalkozások:

 • ABO-MILL Malomipari Zrt.
  Nyíregyháza
 • Debreceni Csoport Kft. a Díjat elnyert Debreceni Hús Zrt. jogutódja
  Debrecen
 • Délalföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelő és Értékesítő Szövetkezete
  Szentes
 • Hat-Agro Mezőgazdasági Termelő, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft.
  Győr

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2007. évben elnyert vállalkozások:

 • CIBAKERT Mezőgazdasági Kft.
  Kétpó
 • CONCORDIA KÖZRAKTÁR Kereskedelmi Zrt.
  Budapest
 • HUNGERIT Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt.
  Szentes
 • Körös-Maros Biofarm Szarvasmarha-tenyésztő Kft.
  Gyula

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2006. évben elnyert vállalkozások:

 • ABO-MIX Takarmányipari Rt.
  Nyíregyháza
 • GALLICOOP Pulykafeldolgozó Rt.
  Szarvas
 • Bold Agro Kft.
  Derecske
 • Mórakert Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet
  Mórahalom

Vonatkozó jogszabályok:

 • 103/2005. (XI. 4.) FVM rendelet
 • 87/2008. (VII. 11.) FVM rendelet