a) Agrár- és élelmiszergazdaság
- 1. Pálinka
- 2. Törkölypálinka
- 3. Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
- 4. Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú
- 5. Hízott libából előállított termékek
- 6. Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
- 7. Szikvíz
- 8. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
- 9. Pick téliszalámi
- 10. Magyar akác
- 11. Magyar akácméz
- 12. HERZ Classic Téliszalámi
- 13. Makói hagyma
b) Egészség és életmód
c) Épített környezet
d) Ipari és műszaki megoldások
e) Kulturális örökség
- 18. A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar
- 19. Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje
- 20. Solymászat mint élő emberi örökség
- 21. A Matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája
- 22. Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
- 23. Hollókő ófalu és környezete
- 24. Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete
- 25. Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta
- 26. Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője
- 27. Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj
- 28. A Tokaji történelmi borvidék kultúrtája
- 29. Herendi porcelán
- 30. Magyar operett
- 31. Kassai-féle lovasíjász módszer
- 32. Halasi csipke
- 33. Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás
- 34. 100 Tagú Cigányzenekar - A zenekar világhírű művészi és hagyományörző gyakorlata
- 35. Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka
- 36. Klasszikus magyar nóta
- 37. Zsolnay Kulturális Negyed
f) Sport
g) Természeti környezet
h) Turizmus és vendéglátás
- 40. Karcagi birkapörkölt
- 41. Gundel örökség - Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem
2014. május 19.