Mitől lehet különleges, prémium vagy extra minőségű egy termék


Információk a magasabb minőségű, különleges vagy prémium jelzővel ellátott termékek jelöléséről.

Napjainkra egyre népszerűbbek a jobb minőségre, a termék különlegességére utaló állítások az élelmiszerekkel kapcsolatban. Ilyen jelzők lehetnek például: különleges, kiváló, extra, prémium, stb. Nagyon fontos az, hogy ezek mögött a jelzők mögött valódi tartalom is legyen, vagyis hogy a termék valóban különleges és magasabb minőségű legyen a hozzá hasonló többi termékhez képest. Az önkéntes jelölésekről szóló szabályozás szerint az élelmiszer-vállalkozónak minden esetben bizonyítania kell azt, hogy a terméke magas minőségű.

A bizonyítás legegyszerűbb esete, ha a gyártó él azzal a lehetőséggel, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv egyre több élelmiszer csoportra vonatkozóan meghatározza azokat a minőségi elvárásokat, amelyeket az ilyen megjelölés esetén teljesíteni kell. A Magyar Élelmiszerkönyv ezen szabályozásai kialakításánál alapvető szempont volt, hogy csak olyan élelmiszerek lehessenek ilyen jelzővel ellátva, melyekben az átlagosnál sokkal kedvezőbb arányban kerülnek a meghatározó, értékesebb anyagok felhasználásra, csökkentett adalékanyag tartalommal rendelkeznek, lehetőleg kíméletes feldolgozási technológiával készülnek. Ilyen, a különleges minőség feltételeit meghatározó szabályozás készült eddig a

Néhány példa a különleges termékek szabályozására:

Különleges lekvárok

Egy lekvár csak akkor nevezhető különlegesnek, ha a gyümölcstartalma lényegesen magasabb (legalább 60%), mint az átlagos (33%) lekváré. Továbbá a gyártó nem használhat mesterséges színezéket, aromát, tartósító- és mesterséges édesítőszert. A szabályozás még a csomagolóanyagra (üveg, cserép vagy porcelán) is tartalmaz előírásokat.

Különleges sajtok

A szabályozás jelenleg csak néhány sajttípusra, többek között a trappista, pálpusztai, óvári sajtokra határoz meg magasabb követelményeket. Egy különleges trappista sajt esetében nagyon fontos a termék alakja, formája, tömege és az érlelési idő is. Amennyiben egy gyártó például egy különleges, korong alakú trappista sajtot szeretne gyártani, akkor a sajt átmérője 14-18 cm, tömege 1,5-2,2 kg kell, hogy legyen és legalább 3 hétig 13-15 C-on kell érlelni.

Különleges szaloncukrok

Egy vajkaramellás szaloncukor csomagolására csak akkor írható fel a „különleges” jelző, ha legalább 85%-ban magasabb minőségű vajkaramella felhasználásával és valódi ét- vagy tejcsokoládé bevonással (nem bevonó masszával) készül. A különleges minőségű szaloncukrot szemenként csomagolva kizárólag díszdobozban szabad forgalomba hozni.

Pékmesterek különleges kenyere

A „Pékmesterek különleges kenyere” molnárkenyér formájú, fényes, cserepesedő világosbarna, helyenként sötétbarnába hajló színű, sima vagy vágott felületű. A „Pékmesterek különleges kenyere” olyan termék, amelyet adalékanyagok és kovászpótló anyagok nélkül, kovászos tésztakészítési eljárással, kézi tésztafeldolgozással, kelesztéssel, sütéssel állítanak elő. A különleges minőséget a hagyományos gyártástechnológia és az anyagösszetétel biztosítja

A fenti példák természetesen csak tájékoztató jellegűek és mindössze néhány termékre vonatkoznak. 

Ma még igen sok esetben nincs Magyar Élelmiszerkönyv szabályozás a különleges élelmiszerekre. Ilyen esetekben az élelmiszer vállalkozónak a gyártmánylapon megadott adatokkal kell bemutatnia, bizonyítania, hogy a különleges jelzővel ellátott terméke valóban olyan tulajdonságokkal rendelkezik, ami megkülönbözteti a piacon lévő hasonló termékek minőségétől.

Menü

Államtitkárságunk

Navigáció