Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj (MAMD)

Az AM jogelődje 2005-ben létrehozta a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat (MAMD), amely célja azon hazai agrárgazdasági szervezetek országos szintű elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak a minőségi munkavégzésnek, az egyenletesen jó minőségű termékek előállításának, illetve szolgáltatás nyújtásának. A Díj célja továbbá olyan modell kialakítása, bevezetése és hatékony működtetése a díjazott szervezetek által, amely példa értékű és segíti az agrárgazdaság többi szereplőjének folyamatos fejlődését.

Általános ismertető

Az agrárgazdasági szereplők minőségi tevékenységének elismerésére született meg az a vezetői döntés, amely az 103/2005. (XI. 4.) FVM rendelet kidolgozásához vezetett és amellyel létrejött a MAMD. Célja, hogy tevékenységük során a minőség iránt bizonyítottan elkötelezett vállalkozások elismerésével példát mutasson az agrárgazdaság többi résztvevőjének. A díj elnyerésére az Agrárminisztérium szakmai felügyelete alá tartozó agrárgazdasági és élelmiszeripari területen működő szervezet pályázhat. A díj odaítéléséről a – rendelettel létrehozott – 9 tagú Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj Bizottság javaslata alapján a Miniszter dönt. Az évente kiadásra kerülő legfeljebb 5 díj anyagi elismeréssel nem jár.

A díjazottak oklevelet és emléktáblát kapnak és lehetőséget a 2008-ban létrehozott MAMD védjegy használatára.

A pályázati feltételek általános keretei igazodnak az európai gyakorlathoz: minőségügyi-, környezeti-, élelmiszerbiztonsági-rendszerek megléte, sikeres termékskála és a tevékenység az ún. EFQM (European Foundation on Quality Movement) Kiválóság Modell szerinti értékelése, amely a vállalkozás 9 meghatározott területen történő önértékelésén alapul. A Díj elnyerésének feltételeit tartalmazó Pályázati felhívás megjelenik a Magyar Közlönyben és az AM hivatalos lapjában, a Földművelésügyi Értesítőben.

A pályázatok értékelése gyakorlott szakértők bevonásával történik, a Díjra esélyes pályázóknál helyszíni szemlére is sor kerül. A helyszíni szemléken az objektivitás növelése érdekében az szakértő auditorok mellett más területek szakértői is részt vesznek. A szakértők által készített értékelések elemzik a pályázó vállalkozás erősségeit, fejlesztendő területeit, amelyet valamennyi pályázó megkap. Az elmúlt hat évben 21 vállalkozás nyerte el a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat.

2020. évi pályázati felhívás és jelentkezési lap innen letölthető.

Segédlet a pályázat elkészítéséhez

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2016. évben elnyert vállalkozások:

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2014. évben elnyert vállalkozások:

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2012. évben elnyert vállalkozások:

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2011. évben elnyert vállalkozások:

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2009. évben elnyert vállalkozások:

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2008. évben elnyert vállalkozások:

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2007. évben elnyert vállalkozások:

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat 2006. évben elnyert vállalkozások:

Vonatkozó jogszabályok:

Menü

Államtitkárságunk

Navigáció