Jelenleg az alábbi kedvezményes hitelkonstrukciók érhetők el az agrár-/élelmiszergazdaság szereplőinek.

Részletes információért kattintson a kedvezményes hitel nevére.

Újdonságok:

Kedvezményes hitel neve                                                                                                               Mezőgazdasági vállalkozás       Élelmiszeripari vállalkozás               
Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram igen nem
Kedvezményes hitel és lízingdíj-támogatás mezőgazdasági üzemek korszerűsítéséhez és fejlesztéséhez igen nem
Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel igen* igen**
MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram igen igen
Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram igen nem
MFB Fagykár 2011. Forgóeszköz Hitelprogram igen nem
MFB Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogram igen nem
MFB Élelmiszeripari Bankgarancia Program nem igen
Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram nem igen
MFB Vállalkozásfinanszírozási Program nem igen
MFB Kisvállalkozói Hitel nem igen
 Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram nem igen

 

 

 

 

 

 

 *A fenti hitelprogramok közül a mezőgazdasági termelők feldolgozási tevékenységhez is igényelhetik az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt.

**az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) Folyószámlahitelt élelmiszeripari vállalkozások is igényelhetik, amennyiben rendelkeznek MVH regisztrációs számmal. Termelő és feldolgozó vállalkozásra egyaránt vonatkozik, hogy nem rendelkezhetnek egy időben ASZK Folyószámlahitellel és Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel is.

Egyéb finanszírozási lehetőségek                                                                                                  Mezőgazdasági vállalkozás       Élelmiszeripari vállalkozás               
Beruházási/Projekt Hitel igen igen
Széchenyi Tőkebefektetési Alap igen igen

 

 

 

A táblázatokban szereplő hitelprogramokhoz igényelhető garancia lehetőség:

Az agrárium finanszírozási helyzetét a jelenlegi Kormányzat eddig döntően az MFB Zrt. refinanszírozásában a hitelintézeti szektor által nyújtott kedvezményes kamatozású hitelprogramok indításával, az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványnak (a továbbiakban: AVHGA) a finanszírozásba történő fokozottabb bevonásával, kisebb mértékben kereskedelmi banki hitelek kamattámogatásával segítette. Ezek a hitelprogramok 2-5 százalékpontos kamatelőnnyel bírnak a piaci kamatozású banki forinthitelekhez képest, valamint általában igényelhető hozzájuk intézményi készfizető kezességvállalás az AVHGA-tól vagy a Garantiqua Hitelgarancia Zrt-től akár kedvezményes díjjal. A hitelprogramok, illetve a hozzájuk kapcsolódó kedvezményes készfizető kezességvállalás keretében nyújtott támogatások állami támogatásnak minősülnek, melyek többségében csekély összegű (de minimis) támogatások (mezőgazdasági-, halászati-, általános csekély összegű támogatás), vagy az általános csoportmentességi rendelet hatálya alá tartozó állami támogatások.

A kedvezményes hitelek igénybevételéhez alapvetően az alábbi főbb feltételek teljesülése szükséges:

  •  a hiteligénylőnek rendelkeznie kell a 2007. évi XVII. tv. 28. §-ában foglaltaknak megfelelő MVH-s regisztrációs számmal;
  • a vállalkozás nem minősülhet nehéz helyzetben lévőnek;
  • a hiteligénylőnek nem lehet lejárt köztartozása;
  • a hiteligénylő nem áll csőd-, felszámolási-, végelszámolási vagy egyéb, a megszüntetésre irányuló eljárás alatt;
  • a hiteligénylőnek nincs lejárt hitel-, kölcsönszerződésből vagy bankgarancia szerződésből eredő tartozása;
  • csekély összegű támogatás esetén a hiteligénylő rendelkezik szabad csekély összegű (de minimis) kerettel;
  • a hitelt folyósító és egyben az üzleti kockázatot vállaló bank – fedezetértékelés és adósminősítés alapján – hitelképesnek találja a hiteligénylőt.

Mindezek mellett továbbra sem kellőképpen megoldott az agrárium hitelezése, mivel a kereskedelmi bankok az agráriumot – különösen a kis- és közepes méretű vállalkozásokat – jellemzően kiemelkedően kockázatos ágazatnak minősítik annak ellenére, hogy az AVHGA tapasztalatai szerint az agráriumban a legalacsonyabb a hitelszerződések bedőlési aránya (lásd: alábbi grafikon). Ezt feloldandó, a Vidékfejlesztési Minisztérium jelenleg is dolgozik az agrárium adottságainak és igényeinek megfelelőbb finanszírozási struktúra kialakításán.

Tekintettel arra, hogy a hitelintézetek saját hiteltermékeiket részesítik előnyben és azokat kínálják elsősorban ügyfeleiknek, felhívnák kedves figyelmüket, hogy lehetőleg előre tájékozódjanak (pl. a www.mfb.hu holnapon), hogy milyen kedvezményes hitelek léteznek, vagy külön kérdezzenek rá bankjukban, hogy milyen MFB Zrt. által refinanszírozott hitelkonstrukciókat tudnak ajánlani.