A Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért felelős Államtitkársága felmérést végez a vendéglátás, közétkeztetés és a kereskedelem, valamint a fogyasztók körében a nem előrecsomagol élelmiszerek allergén összetevőire vonatkozó tájékoztatással kapcsolatban.

A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet értelmében 2014 decemberétől valamennyi élelmiszer-vállalkozás számára kötelező lesz a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergénekre vonatkozó információinak megadása a fogyasztó részére.

A tagállamok, így Magyarország is nemzeti intézkedéseket fogadhat el arról, hogy az allergiát és intoleranciát okozó anyagokkal kapcsolatos információkat milyen formában kell majd közölni és megjeleníteni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium, annak érdekében, hogy valamennyi élelmiszer-vállalkozás számára egy könnyen értelmezhető és alkalmazható jogszabályt készítsen elő, felmérést végez a vendéglátásban és közétkeztetésben, valamint a kereskedelemben értékesített, nem előrecsomagolt élelmiszerek allergénekkel kapcsolatos tájékoztatásának jelenlegi helyzetéről és a jövőbeli lehetőségekről.

Ezzel egyidőben zajlik egy fogyasztói felmérés arról, hogy jelenleg hogyan jutnak allergénekkel kapcsolatos információkhoz a nem előrecsomagolt élelmiszerek vásárlása során.

A felméréshez kapcsolódó kérdőíveket minél szélesebb körben szeretnénk kitöltetni, ezért kérem Önöket, hogy az itt letölthető dokumentumokat szíveskedjenek kitölteni és kitöltött kérdőíveket az YXsBSVosYE8mOMkkkjiZWxlbG1pc3plci5oaXJsZXZlbEB2bS5nb3YuaHU= e-mail címre megküldeni.

A kérdőívek itt érhetők el:

kérdőív vállalkozások részére

kérdőív a fogyasztók részére

Azok az élelmiszer-vállalkozók, akik a vendéglátásban/közétkeztetésben és az élelmiszer-kereskedelem is tevékenykednek, kérem tevékenységi körönként, külön kérdőíveket töltsenek ki.

Segítő közreműködésüket köszönjük!