Megtartotta alakuló ülését a Hungarikum Bizottság Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

A tizenöt tagú testületet a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról idén tavasszal - a VM által kidolgozott - az Országgyűlés által  elfogadott Hungarikum törvény hívta életre - emlékeztetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a bizottság elnöke újságírók előtt a Vidékfejlesztési Minisztériumban, a bizottság alakuló ülése előtt.

Hozzátette: nemzetstratégiailag a magyar érdekek szempontjából az értékőrzés, az értékek védelme és gyarapítása kiemelten fontos. A Hungarikum törvény magában foglalja a magyarság csúcs teljesítményeit, azokat az értékeket,amelyeket tizenegy évszázad óta az ország határain belül és kívül felhalmozott.MTI fotó:Kovács Attila

A Hungarikum Bizottság pedig összefogja azt a tevékenységet, amelynek eredményeként  a Magyar Értéktár felállíthatóvá vált, és a Hungarikumok Jegyzéke teljessé válhat - közölte Fazekas Sándor. Utalt arra:jelenleg is vannak olyan hungarikumok, amelyek a nemzetközi jogi védelemnek köszönhetően lajstromba foglalhatóak. Példaként hozta: a táncház-mozgalmat, a Budai Várat, a Tokaji Borvidéket, a Hortobágyot, a csabai kolbászt, a gönci barackpálinkát, illetve a szőregi rózsatövet. Hozzáfűzte: a hungarikumok sorát gyarapíthatják szellemi alkotások - például élelmiszer-feldolgozási megoldások - is. Ilyen a pozsonyi kifli, amely a közelmúltban kapott eredetvédelmet, amelynek köszönhetően hungarikumnak minősül.

Az MTI kérdésére a miniszter közölte: a Hungarikum Bizottság működéséhez a feltételeket a VM biztosítja. Erre a célra 500 millió forint áll rendelkezésre.

(MTI)