Az Agrárminisztérium célja, hogy biztosítsa az élelmiszerek kiváló minőségét és visszaszorítsa a gyenge minőségű élelmiszerek piacát. Kiemelt szerepe van ebben a Magyar Élelmiszerkönyvnek, hiszen hiteles információkat nyújt és iránymutatást ad a gyártóknak és a fogyasztóknak egyaránt.

Felkai Beáta, az Agrárminisztérium főosztályvezetője emlékeztetett, hogy a tárca létrehozta a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszert, mely a termelőket, az előállítókat, a feldolgozókat, a forgalmazókat és a vásárlókat egyaránt érinti, ugyanis a logó feltüntetése jelzi a kiváló minőséget. Hiszünk benne, hogy ez ösztönzi a termelőket és a feldolgozókat a minőség fejlesztésére, javítására, fenntartására, és hatékony eszköz lesz a piaci ismertség növeléséhez is. A védjegy segíti továbbá a lakosság tájékoztatását, építi a bizalmat, garantálja a magasabb minőséget, hozzájárul az általános élelmiszer-fogyasztási kultúra fejlődéséhez. Az agrártárca főosztályvezetője hozzátette: a nemzetközi és hazai trendek egyaránt megkövetelik a folyamatos innovációt, melyet mi is fontosnak tartana ösztönözni. Az idei OMÉK élelmiszeripari díj is ezt helyezi fókuszba és a következő támogatási időszakban is kiemelt szerepet kap ez a terület.

Kép letöltése
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Magyarország jó lehetőséget biztosít a kekszgyártásra, hiszen a legfőbb hozzávalók, a liszt, a víz, vagy a zab hazai alapanyagból rendelkezésre áll. A magyarok ugyan kevesebb kekszet fogyasztanak, mint például a szomszédos országokban, ugyanakkor egyre több vendéglátóhelyen terjed a keksz kínálása tea és kávé mellé és a fogyasztók is egyre nyitottabbak az újdonságok, illetve a prémium keksztermékek irányában.

Kép letöltése
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta: idén várhatóan négy százalékos forgalmi érték növekedéssel a körülbelül 28 ezer tonnás hazai kekszgyártás is megjelent a nemzetközi piacon. A globális kekszpiac forgalma ugyanis évente nagyjából öt százalékkal bővül és a teljes globális forgalom a jelenlegi 120 milliárd dollárról öt-hat év múlva eléri majd a 160 millárd dollárt.

Kép letöltése
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Dr. Somogyi László a Szent István Egyetem docense ismertette, hogy a hazai édesipari szakember utánpótlás felsőfokú képzések keretében a Szent István Egyetemen, illetve jogelődjein már évtizedes múltra tekint vissza. A képzés új, posztgraduális szinten is folytatódik az egyetem Élelmiszertudományi Karán.  Ez év szeptemberében már a második évfolyamot indítják a csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen, az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésén. Erre a képzésre augusztus 15-ig lehet jelentkezni.

(AM Sajtóiroda)