A március-áprilisi rendkívüli hőhullámok miatt változó mértékű terméscsökkenés várható az őszi káposztarepcénél és a nyári aratású gabonáknál, azonban az eddigi információink alapján megállapíthatjuk, hogy az ország idei gabonaszükséglete biztosított lesz és jelentős mennyiségű export árualap is képződni fog - mondta Zsigó Róbert az agrártárca élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a X. Bajai Gabona Partnerség című szakmai konferencián.

Bácska hagyományosan az agrárium központja, a város így kiváló helyszínt biztosít az eseménynek. A Bajai Kikötő nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát szállítás fontosságára és népszerűsítésére, aktívan részt vesz az export és import áruk vízi szállításának megszervezésében és lebonyolításában. A tízedik alkalommal megrendezett konferencián rövid szakmai előadásokat tartottak a résztvevők saját szakterületükről, problémáikról, jobbító szándékú javaslataikról, emellett lehetőséget adott az agrárium képviselőinek találkozására.

Az államtitkár elmondta: Az idei nyári aratási munkák még nem kezdődtek meg, de kedvező időjárás esetén heteken belül megindulhatnak. A ténylegesen learatott gabona mennyiségét és a minőségi paramétereket az aratáskori időjárás még lényegesen befolyásolhatja, ezért végleges adatokat csak az aratás befejeztével adhatunk. Azonban az idei évre is biztosítva lesz a hazai ellátáshoz illetve exporthoz szükséges gabona – jegyezte meg Zsigó Róbert.

(AM Sajtóiroda)