A szántóföldi növénytermesztés a magyar mezőgazdaság egyik sikerágazata, pozitívan járul hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez, és az elmúlt években számos történelmi rekordot is megdöntött- hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a XI. Bajai Gabona Partnerség Találkozón.

A tanácskozáson tartott előadásában az Agrárminisztérium államtitkára arról is beszélt, hogy a búza és a kukorica vetésterülete az elmúlt évtizedekben évente 1-1 millió hektár körül alakult Magyarországon. Mint mondta a hazai kukorica és olajnövény ágazat Európai Uniós léptékben mérve is számottevő. Kukoricatermelésünk eléri a teljes EU-s termelés 8,9%-át. Olajnövényeknél ez az arány 6,6%, ami döntően a hazai napraforgó termesztésnek köszönhető. A napraforgó termesztés esetében több évben is az első három tagország között szerepeltünk- tette hozzá.

A magyar gabonaexportról szólva Zsigó Róbert kiemelte, hogy annak legnagyobb része Olaszországba irányul. Olaszország részaránya búzaexportunkból 28%, kukoricaexportunkból 31% körüli értéket képvisel. További jelentős exportpiacunk Románia, Ausztria, Németország, Bosznia, Szlovákia, valamint Lengyelország és Szlovénia.

A világ legfontosabb gabonatermő övezeteiben szinte kivétel nélkül kedvezőek a kilátások 2019-ben. Ez érzékelhető az árakban is, amelyek érezhető nyomás alá kerültek az elmúlt egy évben. Az idei termés betakarításáig még számos tényező befolyásolni fogja a kilátásokat, ezért a termésre vonatkozóan még korai lenne becslésekbe bocsátkozni-hangsúlyozta az államtitkár.

A rendezvény az egyik legnagyobb aratás előtti találkozó hazánkban, ahol a szakembereknek lehetőségük nyílik részt venni a szakminisztériumok, szakmai érdekképviseletek vízi, vasúti, közúti szállítmányozók, valamint termelők előadásain. A tizenegyedik alkalommal megrendezett konferenciának hagyományosan, az idén is Baja adott otthont június 13-án.

(AM Sajtóiroda)