Az eddig végrehajtott áfa-csökkentési lépések egy átlagos négyfős családnál éves szinten jelentős, akár 40-50 ezer Ft-os megtakarítást is eredményezhetnek. Folytatva a megkezdett munkát 2019. január elsejétől az ESL és UHT tejek esetében is 5%-ra csökken az ÁFA – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a hétfőn Keszthelyen tartott Agárfórumon.

A Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége szervezésében megrendezett Agrárfórumon előadást tartott többek között Jakab István az Országgyűlés Alelnöke, Magosz elnök, valamint Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárkamara elnöke, Magosz alelnök. A fórumon szó esett élelmiszeriparról, élelmiszerbiztonságról, az agrárágazat eredményeiről, valamint az aktuális agárpolitikai helyzetről.

Zsigó Róbert beszédében elmondta, hogy a legfrissebb becslés alapján az idén megtermelt szőlőből akár 4 millió hektoliter borászati termék készülhet, amely jelentős emelkedést jelent az elmúlt évekhez képest. Az ágazat jövője szempontjából a szőlőültetvények telepítését a Kormány stratégiai fontosságúnak tartja, magas minőségi bor ugyanis csak magas minőségű szőlőből készíthető. Éppen ezért 2018 februárjától 2020-ig mintegy 14 milliárd forintos keret vált elérhetővé a szőlőültetvények felújítására, korszerűsítésére, cseréjére.

Az államtitkár kiemelte: sikerként értékelhetjük, hogy stabilizáltuk az állattenyésztés helyzetét az elmúlt években. A fontosabb állattenyésztési ágazatok kibocsájtása 2010 óta folyamatosan nő. A szarvasmarha ágazat kibocsátása folyó áron 7,6, a baromfi ágazat kibocsátása 15, a tejtermelés pedig közel 14 százalékkal emelkedett.

Mint mondta: a sertéságazat helyzete stabil, ami elsősorban az ASP terjedésének megakadályozásával és a házi sertésekre való átterjedésének elkerülésével tartható fenn. 2018. január és szeptember között a hazai vágóhidak élő baromfi vágása 13 százalékkal élénkült. A hazai fogyasztók növekvő igényeinek kielégítése mellett pedig az ágazat export piacait is növelni tudták. A húsmarha tenyésztés pedig a hazai állattenyésztés legdinamikusabban fejlődő ágazata.

Az Agármisztérium államtitkára felhívta a figyelmet: a lakosság megélhetési terheinek csökkentése, valamint a feketegazdasággal szembeni fellépés jegyében az alapvető élelmiszerek áfa-kulcsának csökkentése továbbra is kiemelt prioritás a Kormány munkájában, melyet az Agrárminisztérium is aktívan támogat a rendelkezésére álló eszközökkel. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megtett erőfeszítéseink eredményesnek bizonyultak. Az áfa-csökkentés eddigi intézkedéseit értékelve a Kormány 2018. január 1-jétől az étkezési hal és a sertésbelsőségek áfa-kulcsát csökkentette, 2019. január elsejétől pedig az ESL és UHT tejek áfája csökken 5%-ra.

Kitért arra is, hogy a kormány az élelmiszeripart stratégiai ágazattá minősítette, a szándék pedig az élelmiszeripar komplex fejlesztése, amelyhez 300 milliárd forintot fejlesztési forrást biztosít.

Az államtitkár ismertette: az Európai Unió felmérése szerint jelenleg az élelmiszerlánc-termékekkel való visszaélés, a hamisítás és az adóelkerülés a legnagyobb üzlet a kábítószer-kereskedelem után. Éppen ezért minden lehetséges eszközzel küzdenünk kell az élelmiszerbűnözéssel szemben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megalakulása óta folyamatosan e célért dolgozik. Az eddigi eredmények magukért beszélnek, hiszen a központi ellenőrzés hatékonysága továbbra is 90% feletti, a Kiemelt Ügyek Igazgatósága pedig csak 2017-ben 3745 tonna problémás élelmiszert vont ki a forgalomból. A Nébih eredményeit, fontosságát a lakosság is elismeri, ugyanis az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság reprezentatív kutatása szerint a magyarok szavaznak leginkább bizalmat a nemzeti hatóságuknak.

(AM Sajtóiroda)