Szerbia EU-s csatlakozását segíti magyar vezetésű fejlesztési projekt

Publikálva: 2017. április 10.

Magyar vezetéssel, francia és szerb részvétellel valósul meg “A szerb hatóságok kapacitásfejlesztése a zoonózisok és élelmiszer eredetű betegségek kezelésében” elnevezésű EU-s Twinning (ikerintézmény-fejlesztési) projekt.

A két éves program nyitókonferenciáját 2017. április 4-én tartották Belgrádban, ahol a szerb Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára mellett, Magyarország és Franciaország belgrádi nagykövete, valamint Bognár Lajos, hazánk országos főállatorvosa is méltatta az együttműködést. A projekt, a szakmai támogatáson túl, jelentős segítséget nyújt a Szerb Köztársaság állami szerveinek az EU-csatlakozási folyamatban is.

A két éves ikerintézmény-fejlesztési projekt magyar vezetéssel, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal együttműködésében valósul meg, amelyhez partnerként csatlakozott a francia Mezőgazdasági, Agrárélelmezési és Erdészeti Minisztérium. A munkában a szerb szaktárca Állategészségügyi Igazgatósága is közreműködik.

A projekt 2017. április 4-én Belgrádban tartott nyitókonferenciáját Juhász Attila, a szerb Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a résztvevők – így Magyarország, Franciaország és az Európai Bizottság – Szerbia vezető partnerei az EU-csatlakozás felé vezető úton, többek között az előcsatlakozási IPA-programok, valamint egyéb mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások révén. „Ez a projekt az élelmiszerbiztonság és a közegészségügy javítását szolgálja általában, ugyanakkor jelentős segítséget is nyújt a Szerb Köztársaság állami szerveinek az EU harmonizáció, az EU követelményeknek való megfelelés tekintetében, mely a 12. számú uniós csatlakozási tárgyalási fejezet egyik fő témája.”

Fotó: FMMagyarország belgrádi nagykövete, Pintér Attila, valamint Franciaország nagykövete, Christine Moro méltatta a három ország kiváló együttműködését, különös tekintettel a mezőgazdaság területére.

Bognár Lajos helyettes-államtitkár, országos főállatorvos, az ikerintézmény-fejlesztési projekt vezetője hangsúlyozta, Szerbia jelentős szakmai segítséget kap a zoonózisok (állatról emberre terjedő betegségek), az élelmiszer eredetű megbetegedések és az antimikrobiális rezisztencia kapcsán. Mindez elősegíti az érintett szerb joganyag uniós harmonizációját, valamint a szerb hatóságok intézményi és szakmai kapacitásfejlesztését is, ugyanis valamennyi téma kiemelten szerepel az EU 2016-os Szerbiai ország jelentésében.

A konferencián elhangzott, az élelmiszerbiztonság és népegészségügy vonatkozásában, a magas szintű közegészségügyi és fogyasztóvédelmi rendszer biztosítása érdekében egy integrált monitoring rendszer működtetésére, valamint megfelelő adatgyűjtésre és értékelésre van szükség. A fenntartható együttműködés a humán- és állategészségügyi hatóságok között elengedhetetlen a közegészségügy minden területén.

(FM Sajtóiroda)

Menü

Államtitkárságunk

Navigáció